13 BIJI KURMA UNTUK DIBLENDER
KURMA TELAH DIBLENDER
AIR SECUKUPNYA
SEMANGKUK TEPUNG BERAS YNG TELAH DICAIRKAN DENGAN SEMANGKUK AIR
KACAU CAMPURAN TADI DENGAN API SEDERHANA BESAR
PASTIKAN IANYA LIKAT SEPERTI GAMBAR DI ATAS
MASAK HINGGA BERKILAT SAMBIL TU BERSELAWAT LA YEK...NAK LG BERKAT...
NI YANG DH SIAP MASAK UNTUK DISIMPAN DALM PETI SEJUK.NI UNTUK 4 HARI MAKAN
SEJAK AHMAD KELUAR HOSPITAL BULAN 3 LEPAS, SAYA MENGAMALKAN PEMAKANAN NI.ALHAMDILILAH SAMPAI SEKARANG AHMAD TIDAK DIJANGKITI SEBARANG PENYAKIT SAMAADA DEMAN , SELSEMA ATAU BATUK.ALHAMDULILIAH BERKAT BUAH NABI INI ANAK SAYA SIHAT SAMPAI SEKARANG.INSYAALLAH SAYA AKAN TERUS BAGI AHMAD MAKAN SEHINGGA UMUR DIA SETAHUN.INI BERTUJUAN UNTUK MENINGKATKAN ANTIBODI TUBUH AHMAD...
BUAH KURMA MEMANG BANYAK KHASIATNYA :
- Kaum Arab Badui, yang makan kurma secara teratur, menunjukkan tingkat kejadian yang sangat rendah dari kanker dan penyakit jantung.
- Buah kurma kaya serat yang mencegah penyerapan kolesterol LDL dalam usus. Kandungan serat kurma juga membantu melindungi selaput lendir usus dengan mengurangi paparan dan mengikat bahan kimia yang menyebabkan kanker usus besar.
- Sebagai makanan laksatif (laxative food), kurma bermanfaat melancarkan buang air besar dan mencegah konstipasi.
- Kurma mengandung antioksidan yang dikenal sebagai tanin. Tanin diketahui bersifat anti-infeksi, anti-inflamasi dan anti-hemoragik.
- Kurma adalah sumber vitamin A, yang dikenal memiliki sifat antioksidan dan sangat penting untuk kesehatan mata. Vitamin A juga diperlukanmenjaga kulit tetap sehat. Konsumsi buah-buahan alami yang kaya akan vitamin A diketahui membantu melindungi dari kanker paru-paru dan rongga mulut.
- Kurma merupakan sumber zat besi yang sangat baik. Besi adalah komponen dari hemoglobin di dalam sel darah merah yang menentukan daya dukung oksigen darah.
- Kalium dalam kurma adalah komponen penting dari sel dan cairan tubuh yang membantu mengendalikan denyut jantung dan tekanan darah, sehingga memberikan perlindungan terhadappenyakit jantung koroner dan stroke.
- Kalsium merupakan mineral penting dalam pembentukan tulang dan gigi, dan dibutuhkan oleh tubuh untuk kontraksi otot, penggumpalan darah dan konduksi impuls saraf.
- Mangan digunakan oleh tubuh sebagai unsur pendukung untuk enzim antioksidan superoksida dismutase.
- Tembaga diperlukan dalam produksi sel darah merah.
- Magnesium sangat penting bagi pertumbuhan tulang.
- Kurma kaya akan vitamin K dan vitamin B-kompleks, yaitu piridoksin (vitamin B-6), niacin, asam pantotenat dan riboflavin. Vitamin ini membantu tubuh dalam metabolisme karbohidrat, protein dan lemak. Vitamin K sangat penting dalam pembekuan darah dan metabolisme tulang.
Kalau begitu, betul sekali anjuran Nabi Muhammad untuk mengawali berbuka puasa dengan tiga butir kurma!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan