Protein kata
dasarnya protos dalam bahasa Yunani bermaksud “Perdana”.
Protein mempunyai banyak pecahan mengikut jenis
ikatannya (hidrogen, karbon, nitrogen, oksogen dan terdapat juga sulfur dan
fosforus). Setiap jenis ikatan protein ini berbeza berdasarkan sumber yang
berbeza antaranya protein tumbuhan seperti soya, kobis dan taugeh. Protein
haiwan daripada ikan, ayam dan daging. Protein yang telah membentuk kolestrol
seperti minyak kelapa sawit, minyak kacang soya dan minyak jagung. Protein yang
membentuk alhokol yang dijadikan minuman keras. Protein yang membentuk
kolestrol tepu seperti sotong, udang, ketam, kerang, siput, organ dalaman
haiwan seperti perut atau usus, hati dan limpa. Di dalam tubuh pula,
karbohidrat yang berlebihan apabila bertemu dengan air (unsur hidrogen) akan
disimpan dalam bentuk lemak protein yang menunggu masa untuk diurai
(penghidogenan) menjadi protein tenaga.
Tumbuhan yang
mengandungi banyak protein boleh dikenalpasti melalui ciri-ciri seperti
berikut:
·
Tidak mendapat
dedahan cahaya matahari yang mencukupi.
Fizikal yang keras
dan kenyal (akibat daripada pembinaan protein).
·
Turut mengandungi
karbohidrat (rasanya agak manis dimakan mentah).
·
Kekurangan klorofil
(kurang warna hijau, biasanya berwarna putih).
·
Mudah busuk atau
rosak atau tidak boleh disimpan lama (disebabkan protein amat disukai oleh
bakteria).
Tumbuhan yang
sepatutnya dimakan oleh manusia ialah tumbuhan yang mempunyai ciri-ciri
pengeluar iaitu tumbuhan yang mampu memproses makan sendiri dan menukarkan
cahaya matahari kepada tenaga. Tumbuhan yang boleh membuat makanan sendiri
ialah tumbuhan yang terdedah daunnya terhadap pancaran cahaya matahari dan
memiliki klorofil. Oleh itu tumbuhan ini sepatutnya mempunyai daun hijau.
Tumbuhan yang tidak memiki klorofil akan kelihatan putih atau gelap kemerahan.
Akibat tidak mampu membuat makanan sendiri, tumbuhan ini akan membina dan
menyerap protein untuk menguatkan strukturnya hingga ia kelihatan keras dan
kenyal. Tumbuhan ini juga boleh menghasilkan karborhidrat untuk kegunaannya
sendiri.
Contoh tumbuhan
yang mempunyai kandungan protein tinggi ialah kobis, taugeh dan soya. Selain
tumbuhan, protein juga banyak di dapati dalam susu terutama susu awal lembu
atau susu lembu yang diambil ketika dalam tempoh sebulan setelah lembu
melahirkan anak. Kuning telur juga mengandungi banyak protein.
Kesemua pecahan ini
akan diproses oleh Hati (NW12). Protein yang berlebihan dalam darah yang tidak
digunakan sebagai tenaga akan dinyahkan oleh Buah Pinggang (NW13). Sekiranya
seseorang mengambil terlalu banyak makanan berprotein, makan dah buah pinggang
akan menjadi lemah terjejas fungsinya.
Di negara maju,
susu tinggi protein telah diharamkan penjualannya dan kini ia dilambakkan di
negara ketiga dalam bentuk jualan langsung.
Protein akan secara
serta merta menjejaskan hati dan buah pinggang hingga menimbulkan simptom major
seperti berikut:-
·
Melemahkan EQ.
·
Kekaburan mata dan
mata bersilau.
·
Melemahkan buah
pinggang dan gangguan kencing.
Pusat tenaga EQ (Emotional Quotient) terletak pada
Hati (NW12). Hati berperanan
memproses protein. Sekiranya terdapat protein berlebihan di dalam tubuh, hati
akan terbeban. Akibatnya daya kekuatan EQ akan lemah. Kelemahan EQ menjadikan
seseorang mudah lurus bendul, tidak kreatif atau telalu keras kepala. Walaupun dari
segi pelajaran, mereka boleh menghafal dengan baik, tetapi kefahamnya terhadap
pejaran amatlah lemah.
Mata amat berkait rapat dengan Hati (NW12) dalam hubungan
sympathetic. Kekuatan iris mata dan kawalan tahap pembukaan dan penutupannya
bergantung kepada tenaga dari Hati. Jika Hati terbeban dengan protein tinggi,
mata akan menjadi silau dengan cahaya terang. Mata akan kelihatan seoalah-olah
hendak terpejam kerana tidak mampu menerima cahaya yang banyak.
Hubungan
sympathetic yang rapat antara mata dengan hati juga dapat dilihat daripada
penyakit jaundis dan hepatetis. Simptom tersebut dapat dikesan daripada tanda
mata kelihatan kekuningan. Selain itu, hati juga berfungsi memproses kolestrol.
Kandungan kolestrol yang tinggi menyebabkan kekenyalan kanta mata berkurang.
Akibatnya mata menjadi kabur atau rabun jauh atau rabun dekat.
Protein yang berlebihan dalam darah akan diproses
untuk penyingkiran dan penyusunan nutrient di bahagian Buah Pinggang (NW13). Jika kandungan
protein tinggi dalam darah.
Sekiranya anda
dapat menghentikan
pengambilan protein yang tinggi,
maka 80% daripada penyakit anda
dapat dirawat secara semula jadi!
pengambilan protein yang tinggi,
maka 80% daripada penyakit anda
dapat dirawat secara semula jadi!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan