Kurangkan Nasi
Nasi mengandungi karbohidrat malah pembekal
karbohidrat utama penduduk dunia. Disamping memberi tenaga, karbohidrat
berlebihan akan menyebabkan beberapa kesan sampingan. Berikut ialah antara
kesan sampingan pengambilan karbohidrat dan keterangannya
Karbohidrat apabila
bertemu dengan air akan membetuk asid lemak dan gula yang akan membebankan
pankreas (NW15) dan meningkatkan berat badan.
Sehingga kini, saintis masih belum dapat merumuskan
jumlah keperluan karbohidrat dalam sehari. Berikut ialah petua pengambilan
karbohidrat:-
·
Jumlah pengambilan nasi hendaklah dikawal dan
dihadkan. Makan separuh pinggan nasi dan lebihkan lauk pauk. Makan nasi cukup
sekadar dua kali sehari iaitu siang sekali dan malam sekali.
·
Bagi mengelakkan pembentukan asid lemak berlaku dengan
pantas, jauhkan air daripada nasi. Masak nasi dengan jumlah air yang
dikurangkan. Nasi yang terbaik mestilah tidak begitu lembik.
·
Jangan ambil bubur nasi sama sekali. Ini adalah amalan
pengambilan karbohidrat yang amat mudarat terutama bagi mereka yang sedang
sakit. Penyakit yang sedia akan bertambah mudarat terutama bagi pesakit
diabitis atau kencing manis.
·
Ketika makan nasi, elakkan menuangkan kuah atau
melinangkan nasi di dalam kuah. Tuang kuah sekadar untuk menyedapkan nasi
sahaja bukan untuk membasahkannya.
·
Selepas makan nasi, tunggu antara 10 ke 30 minit untuk
minum (anda dapat rasakan sendiri tempoh masa nasi dihadamkan di dalam perlu).
Elakkan minum sejurus selepas makan nasi. Untuk mengelakkan tercekek ketika
makan atau rasa tekak melekat, jilat garam sebelum makan. Kunyah nasi hingga
lumat sebelum telan.
·
Semasa proses penghadaman berlaku, tubuh perlu berada
dalam keadaan berehat dan tegak. Jangan baring atau tidur selepas makan nasi.
·
Berfikir atau mengalum ketika makan akan mengganggu
proses penghadaman. Nasi yang dimakan akan mudah menhadi asid lemak. Jangan
makan nasi seorang diri. Makanlah bersama teman yang dapat mengelakkan hati
berfikir ketika makan.
·
Elakkan makan nasi sambil mendengar radio atau
menonton television kerana ia akan menyebabkan fikiran mengelamun dan vibration
daripada setiap yang ditonton atau didengar akan turut dirakam dan dimakan
bersama nasi.
Nasi itu sendiri sebenarnya mempunyai banyak masalah,
antaranya ialah:-
·
Hampir kesemua beras telah digilap dan dilunturkan
warnanya supaya kelihatan putih dan berkilat. Banyak zat di bahagian kulit padi
dibuang atau dimusnahkan.
·
Nasi yang telah disimpan lama akan berkulat, punca
gangguan sistem limpatik (NW12) dan gangguan kelenjar pineal (NW1)
·
Nasi yang diimport tidak mengandungi antidot untuk
penduduk tempatan, ia akan membebankan hati (NW12).
·
Setiap nasi dari jenis yang berlainan mempunyai kadar
penyerapan air yang berlainan, tubuh tidak mampu menyesuaikan diri setiap kali
mengambil nasi yang berlainan. Ia boleh menyerap logam berat yang akan
menjejaskan kejenjar pitutary (NW2) yang menjaga ingatan.
Dengan menggunakan
kaedah Applied Kinesiology, anda boleh menentukan beras terbaik untuk diri dan
keluarga anda. Pengambilan tepung gandum atau kekacang sebagai menggantikan
nasi adalah tidak sesuai terutamanya dalam kuantiti yang banyak. Tepung gandum
mempunyai serat yang tinggi dan tidak baik untuk usus, ia boleh menyebabkan
apendiks atau masalah usus seperti sembelit dan buasir. Kekacang pula amat
aktif mengurai mineral (termasuk logam berat) hingga asid folik dan mineral
untuk kelenjar pitutary (NW2) yang menjaga ingatan juga akan diuraikan.
Kentang yang digoreng dengan minyak zaitun adalah alternatif terbaik bagi
menggantikan nasi. Kentang tidak menyerap air dan dapat mengelakkan pembentukan
asid lemak. Pengambilannya hendaklah dalam kuantiti yang sedikit dan elakkan
mencampurkannya dengan perasa makanan sebaliknya gunakanlah garam bukit sebagai
perasa yang selamat dan boleh diambil tanpa had dos.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan