Semua makanan yang
kita ambil seharian yang terdiri daripada buah-buahan dan sayur-sayuran
mempunyai banyak Vitamin C. Vitamin C sukar wujud dalam keadaan yang tulen
melainkan dalam bentuk yang telah teroksida. Setakat ini hanya sebuah syarikat
pharmaceutical bernama Phizer sahaja yang mempunyai teknologi menyediakan
Vitamin C dalam bentuk tulen.
Walaupun Vitamin C
mempunyai banyak asid folik, tetapi sekiranya ia wujud dalam bentuk yang banyak
dalam keadaan teroksida, ia akan membentuk urik asid. Vitamin C yang banyak
dalam darah akan membentuk kristal gout yang berupa seperti kon yang tajam. Ia boleh
terbentuk di tapak kaki, buah pinggang dan usus besar. Pengambilan Vitamin C
beserta makanan berkalori tinggi seperti kari dan cili akan menyebabkan berak
berdarah. Pengambilan Vitamin C beserta makanan berprotein tinggi seperti
keropok lekor, soya dan kobis boleh menyebabkan kencing berdarah.
Vitamin C apabila
bertembung dengan protein, Vitamin C akan meyelaputi pretein. Protein yang
diselaputi protein membentuk sejenis kolestrol yang tepu dan tidak boleh
dihadam. Protein jenis ini akan menyebabkan saluran kapilari yang halus
tersumbat. Jika berlaku penyumbatan saluran darah di otak, ia boleh menyebabkan
simptom seperti strok.
Sumber Vitamin C yang
baik, tidak teroksida dan mudah bersenyawa dengan DNA dan RNA sel ialah
daripada daging kambing. Mereka yang mengamalkan memakan daging kambing akan
memiliki kulit yang cerah, gebu, sihat dan cantik. Maklumat lanjut mengenai
daging kambing, sila rujuk post dalam blog ini bertajuk Terapi Kambing
Tiada ulasan:
Catat Ulasan